RITARIN KILPI KIERTÄNYT JO 60 VUOTTA

Suomen pohjoisimmassa Lions-piirissä vuodesta 1964 ikuisesti kiertävä Arne Ritarin kilpi kiertää taas.

Korona-pandemia ja sen aiheuttamat kokoontumisrajoitukset ja leijonien varovaisuus pysäytti myös Ritarin Kilven kiertämisen pariksi vuodeksi mutta kaudella 2023-2024 kilpi on saatu taas liikkeelle.

Viime kesänä kilpeä puhdistaessani ja tutkiessani ja kaiverrukset laskiessani totesin, että jos kaikki kilven ryöstöt on kirjattu kilven taakse kupari- ja messinkilaattoihin, kilpi on ryöstetty jo noin 450 kertaa eli aika monta leijona vierailua toisiin klubeihin on tehty. Korona tauon lisäksi vuodelta 1977 ei löydy kilvestä yhtään ryöstömerkintää, joten mahdollisesti ryöstöjä on jo lähemmäs 500. 

Vuodesta 1968 lähtien Ritarin kilpi on kiertänyt nykyisen L-piirin alueella ja ilmeisesti L-piiri on Suomen ainoa Lions-piiri, missä tämä jo 60 vuotta sitten aloitettu hieno perinne elää edelleen.

Eniten onnistuneita kilven ryöstöjä on tehnyt LC Pello; 36 ryöstöä ja kärjessä näkyy muutenkin piirin aktiivisimpia klubeja. Petronellat on näistä huomattavasti vanhoja miesklubeja nuorempi ja silti noussut jo kymmenen kärkeen. Tilastossani klubien erot on pienet eli lähes jokaisella ryöstöllä klubin sijoitus nousee listalla. Toivottavasti tämä kannustaa klubeja ryöstöihin ja vierailuille.

*** Myös epävirallinen tilastoni Ritarin Kilven ryöstöistä 1964 lähtien löytyy myös L-piirin sivuilta

Terveisin
Matti Mälkiä
Arne Ritari-Säätiön varapuheenjohtaja 2023-24


Ritarikilven "ryöstö"

Kilven saa haltuunsa aina se klubi, joka sen "ryöstää" eli tekee vierailun vähintään kolmen leijonan voimalla siihen klubiin, jonka hallussa kilpi on.  

Klubin, joka "ryöstön" johdosta menettää kilven, tulee viikon kuluessa ilmoittaa tapahtumasta piirin kaikille klubeille. Ilmoituksessa on mainittava "ryöstön" suorittaneen klubin nimi. Hallussapito-oikeus kestää siihen saakka, kunnes joku toinen klubi samalla tavoin vieraillen ryöstää kilven itselleen. 

Lue myös Ritarinkilpi - säännöt -osio vasemmasta laidasta.