Tarinoita ja kokemuksia

Minun Italian reissuni 2022

Paras tässä matkassa oli, että uskalsin lähteä tälle matkalle, ystävät, joihin tutustuin ja miten kehityin ihmisenä sekä englannin kielen kehittyminen. 

Saimme mahdollisuuden tutustua useisiin Lions hyväntekeväisyys tapahtumiin ja kohteisiin. Tapasimme myös eripuolilla Italiaa ihmisiä, joita Lionit ovat eri tavoin elämässä auttaneet. Tämä oli todella silmiä aukaiseva kokemus.

Monia kivoja muistoja, kaikki aktiviteetit kuten melonta, pyöräily, vierailut kaupungeissa ja historiallisissa paikoissa. Myös yhteiset ruokailut ja eri maiden osallistujien esitelmät omista maista sekä kaupungeista olivat iltojen kohokohtia.

Vierailu Milanossa ja shoppailu yhdessä viimeisenä iltana oli yksi reissun kohokohdista. Viimeinen päivällinen yhdessä ja laulua, tanssia sekä iloista yhdessäoloa.

Kiitollinen kaikille Lions klubeille tästä mahdollisuudesta: Tornio-Mamsellit, Tornio-Raja, Tornio-Pudas ja Haaparanta. Suosittelen tätä kokemusta kaikille nuorille. Tätä kokemusta en unohda ikinä.

Klarissa Kulju

Tätä kaikkea kolmen viikon vaihto pystyy tarjoamaan

Kolmen viikon reissu täysin uuteen maahan uusien ihmisten luo – Tanskaan – oli yksi kesäni parhaimpia kokemuksia, jota en varmasti tule unohtamaan. Ensimmäisen viikon asuin isäntäperheeni luona pienessä kunnassa niemeltä Give. Isäntäperheeseeni kuului vanhemmat Christian ja Pia sekä heidän kaksi suunnilleen minun ikäistäni tytärtä Mathilde ja Louise, joista vain Louise oli kotona vaihtoni aikana. Viikon aikana pääsin hyvin tutustumaan tuohon perheeseen, joka oli todella kohtelias ja huumorintajuinen. Perheen kanssa pääsin näkemään paljon eri asioita Tanskassa, joista päällimmäisenä mieleeni jäi Kööpenhamina turisti kohteineen ja ruuhkineen sekä Billundissa sijaitseva Legoland. Lisäksi viikosta jäi lämpimästi mieleen eri pelit, joita pelasimme sekä perheen isän vitsit mm. palaneesta naamastani, etenkin punaisesta nenästäni, joka muistutti kuulemma Petteri Punankuonoa. Viikon loppupuolella perheen isä pääsi vielä huumorimielessä muistuttamaan minulle, että voin myös välillä sanoa “ei”, sillä taisin aika pitkälti jokaiseen kysymykseen vastata “joo” (yeah). Voisinkin väittää, että se oli vaihdon käytetyin sana.

Seuraavat kaksi viikkoa vietinkin leirillä 35 muun vaihtarin kanssa, joista olin jo kaksi ehtinyt tavata isäntäperheviikolla grillijuhlien ja Legolandia päivän merkeissä. Leiriläisiä oli monesta eri maasta, kuten Saksasta, Espanjasta, Virosta, Italiasta, Serbiasta, Unkarista ja monesta muusta maasta, mutta erottuvin niistä oli Italia, sillä sieltä leiriläisiä oli noin 10 kun muista oli enintään kolme. Jokaiseen maahan tutustuttiin viikkojen aikana leiriläisten tekemien esitysten kautta. Erilaisia kulttuureja oli yhtä paljon kuin oli maitakin ja jopa eroavaisuuksia löytyi maidenkin sisältä. Tämän lisäksi myös me leiriläiset olimme erilaisia, mutta yhteishenki ja toisten huomioiminen on todella mainitsemisen arvoista. Kaikki olivat todella kohteliaita ja huomaavaisia toisiaan kohtaan, kuulumia kyseltiin ja myöskin kehuja jaeltiin vilpittömästi. Ei tarvinnut miettiä kenelle tai keille meni puhumaan sillä tiesi ja tunsi itsensä aina tervetulleeksi porukkaan kaikissa tilanteissa.

Leiriviikoilla pääsimme leiriläisten kotimaiden lisäksi tutustumaan myös toisiimme ja kokemaan paljon erilaisia asioita yhdessä. Yhteisiä tehtäviä, haasteita ja päämääriä oli monenlaisia. Pienemmissä ryhmissä saimme esim. Rakentaa tuulimyllyn, pelata erilaisia pelejä, ratkaista arvoituksia ja pakohuoneita sekä halukkaat – kuten minä - pääsivät haastamaan itseään myös seikkailupuiston tyylisillä kiipeilyradoilla. Hyvällä yhteistyöllä ja kannustuksella näistä kaikista selvittiin, vaikka usko itseen välillä saattoikin horjua. Näiden lisäksi kahden viikon aikana pääsimme käymään muutamassa eri museossa, Aarhusissa sekä viettämään perinteisiä tanskalaisia juhlapyhiä, kuten pääsiäistä ja joulua hyvän ruuan ja erilaisten aktiviteettien parissa, kuten hankaamalla pinjata tyylistä tynnyriä sekä pelaamalla lahjapeliä, joka oli loppua kohden hyvin intensiivistä, kun lahjoja sai alkaa “varastamaan” toisilta. Viikkojen ohjelmissa oli myös perinteistä jousiammuntaa, minigolfia sekä sateen täyteinen huvipuistopäivä, joka etenkin on jäänyt hauskana muistona mieleen.

Monelle leiriläisistä päällimmäisinä muistoina jäivät mieleen yhteisen illat pelihuoneessa, jossa yhdessä päästiin pelaamaan korttipelien lisäksi sekä biljardia, pingistä että pöytäjalkapalloa samalla laulaen yhdessä ja viettäen ikimuistoisia iltoja. Viimeisenä iltana vietimme jäähyväisjuhlia, jossa jälleen kerran päästiin syömään hyvää ruokaa ja viettämään viimeisiä yhteisiä hetkiä laulaen ja tanssien koko porukalla ennekuin osan aika oli yöllä lähteä kohti kotia. Tuon illan tunnelma oli todella yhteisöllinen ja täynnä iloa, vaikkakin välillä todella haikea kun tiesi että kohta täytyy sanoa heipat kaikille uusille ystäville, joiden kanssa oli saanut viettää nuo upeat kaksi viikkoa.

Vaihtoon lähteminen oli minulle osittain itseni haastamista, jossa halusin ja pääsin kehittämään omaa kielitaitoani rohkaistuen puhumaan enemmän englantia, vaikka tiesin etteivät lauseeni aina olleet ihan täydellisiä. Tämä oli myöskin ensimmäinen matkani täysin yksin ulkomaille ilmaan ketään entuudestaan tuttua. Aiemmin mainitsemani “joon” sanominen koitui loppumatkasta hankalaksi jättää pois keskusteluista, kun paluumatkalla haastoimme toisen vaihtarin ja uuden ystäväni kanssa toisemme vastaamaan muuta kuin vain “joo” selvittääksemme pitääkö aiemmin sanomani väite paikkaansa. Väsyneenä automatisoituneen “joon” sanominen alkoikin sitten jo hiukan naurattaa.

Kokonaisuudessa kolmeen viikkoon sisältyi itsensä kehittymistä, ihania ihmisiä ja uusia ystäviä sekä perheestä että leiriltä. Lisäksi paljon kokemuksia, iloa ja naurua tanskan litteällä maalla.

Kiitokset Pudasjärven LC Hilimoille, jotka valitsivat minut tähän vaihtoon ja tukivat matkaani taloudellisesti reilulla summalla.

Sofia Harju
(5.10.2022)

Nuoret ovat hyvin samanlaisia kaikkialla maailmassa

Kotonamme on vieraillut kahtena kesänä Lions-nuoria ulkomailta. Perheeseemme kuuluu meidän vanhempien lisäksi 3 nuorta aikuista, joista nuorin asuu vielä kotona ja nuorelle vaihtarille löytyi näin luontevasti tila ja mahdollisuus tulla kylää.

Ensimmäinen vaihtarimme, Dianne, tuli USA:sta, San Diegosta ja hän viipyi meillä viikon. Hän oli reissussa kokonaisen kuukauden ja vietti yhden viikon Kemissä Lions-leirillä ja kaksi muuta viikkoaan eri puolella Suomea eri perheissä. Dianne oli San Diegossa mukana Leo-toiminnassa ja klubissaan varapresidentti.

Toinen vaihtarimme, Vittoria, tuli Italiasta, ja hän asusti meillä kaksi viikkoa ja kolmannen viikon hän vietti toisessa rovaniemeläisessä perheessä. Hänen isänsä toimii Lions-toiminnassa ja heidän perheessään majoittuu joka kesä muutamia Lions-nuoria.

Molemmat vaihto-oppilaamme olivat meillä kesällä lämpimien päivien ja valoisien kesäöiden aikaan. Kokemukset olivat mukavia ja intensiivisiä! Olimme suunnitelleet joka päivälle retken tai pientä ohjelmaa kotitoimien lisäksi ja itse asiassa opimme samalla itsekin paljon paikallisista nähtävyyksistä lisää. Kävimme mm. huskyparkissa katsomassa huskien kesäelämää, Napapiirillä joulupukkia tapaamassa, porotilalla, Ounasvaaran nähtävyyshissillä, Levillä tunturissa, Torniossa vesitornissa nähtävyyksiä ihailemassa, Kukkolankoskella ihmettelemässä Ruotsin ja Suomen välistä jokirajaa, Ranuan eläinpuistossa, tivolissa, laavulla makkaranpaistossa, elokuvissa..

Jokaisella reissulla oli mukana yksi tai useampi omista nuoristamme, niin että vaihtarilla oli ikäistään seuraa. Keskustelimme englanniksi ja pienen alkukankeuden jälkeen se sujui hienosti. Ja koska oli tietenkin loma-aika, valvoimme myöhään ja nukuimme aamulla pitkään – ja silti aikaa riitti iloiseen yhdessäoloon.

On ollut hienoa nähdä miten nuoret ovat hyvin samanlaisia kaikkialla maailmassa ja ilo seurata, kuinka he sopeutuivat suomalaiseen perheeseen ja käytäntöihin. Uusien ystävien saaminen eri puolelta maailmaa on ollut antoisaa ja pidämme yhä yhteyksiä, pääosin facebookin avulla.

Suosittelemme lämpimästi Lions-nuorisovaihtoa, sillä se on oivallinen ja helppo tapa olla osa kansainvälistä maailmaamme. Lisäksi se on nuorelle edullinen tapa tutustua erilaisiin kulttuureihin ja saada uusia ihania ystäviä ja saada jännittäviä matkakokemuksia. Kannustan tulemaan rohkeasti mukaan Lions-nuorisovaihtotoimintaan!

Arja Hemmi, Rovaniemi

Turkkilainen Büşra vieraanamme

Heinäkuussa 2012 saimme perheeseemme Lions-vaihdon kautta nuoren naisopiskelijan Turkista.

Büşra Cangüt oli tuolloin vajaa kaksikymppinen lääkäriopinnot aloittanut nuori. Büşran koti ja perhe ovat Bursassa, joka on Turkin neljänneksi suurin kaupunki. Kaupunki sijaitsee lähellä Büşran opiskelukaupunkia Istanbulia.

Haimme Büşran Oulun juna-asemalta 7.7.2012 aamuyön tunteina. Oulusta matkaa kotipaikkaamme Taivalkoskelle oli vielä pari tuntia. Taivalkoskelle saavuttuamme pieni lepo ja heti sen jälkeen tutustuminen paikallisiin olosuhteisiin.

Büşra osoittautui heti sosiaaliseksi ihmiseksi. Englannin kielen taito oli hyvä ja kommunikointi onnistui erinomaisesti. Meidän perheessämme on kolme nuorta ja nuorison kanssakäyminen toimi alusta asti hyvin. Lisäksi Büşra tutustui useisiin muihin nuoriin kuntamme alueella.

Vaikka nuorisovaihdon ohjeissa on, että vaihdokille tarjotaan normaalia perhe-elämää, tuli tästä kahdesta viikosta kohtuullisen vauhdikas. Kävimme tietenkin Napapiirillä Joulupukin luona ja samalla reissulla Ranuan eläinpuistossa. Yksi mieleenpainuvimmista asioista Büşralle oli varmaan Kitkan saaressa käynti ja siellä nimenomaan saunominen rantasaunassa. Kerkesimme olla Rukalla pari päivää hiihtäjien leirillä, Büşra paremminkin huoltopuolella.

Büşra viihtyi perheemme parissa kaksi viikkoa ja aika kului nopeasti. Hänellä jatkui vielä Suomen turnee yhden viikon leirillä Outokummussa, jossa oli Lionsnuoria ympäri maailmaa. 

Nuorisovaihto on nuorille ikimuistoinen kokemus. Meidän Satu-tytär lähti samaisena heinäkuuna vaihtoon Italian Nardòon. Nuorisovaihto osoitti, että nuoret ympäri maailmaa ovat hyvin samanlaisia. Ja mikä mukavinta,on yhteyttä pidetty vaihdon jälkeenkin, lähinnä Facebookin välityksellä.

Suosittelen lämpimästi nuorisovaihtoa kaikille, joilla on suunnilleen parikymppisiä nuoria kotona.

Markku Paloniemi
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Lions Club Taivalkoski

Thankful Büşra

Hello,

I am Büşra Cangüt.  I am from Turkey.  I went Finland  via opportunity that was given from Lions club.

It was my first experience to go another country alone. I was quite worried about my hostfamily but when I met with them , all my worry was gone. I really like Finland and Finnish people.They were all very helpful .

I am really thankful for my host family, they really spent effort to show me their culture and country. Camp was also great, they were well organized. And all activities was great and I make a lot of very good friendships and we still keep in touch with them. Even we met some of them after camp. They were all kind to me.

So I am really thankful for Lions that gave me this chance and my host family that was really kind and hospitable.

Thank you for everyhing.

Sincerely.

Büşra CANGÜT
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠İstanbul/ TURKEY